Digilogue ile 2017’nin Özeti

Digital dönüşüm çağında teknoloji ve yaratıcılık odaklı düşünmeyi ve üretmeyi desteklemek üzere çalışmalarına başlayan Digi.logue, Zorlu Holding’in inovatif vizyonu ve Zorlu PSM’nin sanat odaklı yaklaşımı ile Mart 2017’den günümüze farklı disiplinlerde çalışmalarını yürüten, alanındaki başarısı ile lokal sınırları aşan birçok ismi aynı çatı altında buluşturdu. Teknoloji ve yaratıcılık üzerine düşünmeyi destekleyen Digi.logue platformu; sene boyunca, birçok sergi, panel, söyleşi ve atölyeye ev sahipliği yapmış, Eylül 2017’de düzenlediği dışarıdan katılıma bila ücret açık zirve süresince farklı disiplinlerde çalışan 15 sanatçı, eğitmen, düşünür ve kanaat önderini, bu alanda büyük bir ilgi ve merak ile yaklaşan 3.000’in üzerinde katılımcı ile buluşturmuştur.

SONAR +D

Müzik, teknoloji ve yaratıcılığı bir araya getirerek benzersiz bir deneyim sunan Sonar festivali kapsamında gerçekleşen Sonar +D, Digilogue sponsorluğunda 6-7 Nisan tarihleri arasında Zorlu PSM’de sanatseverler ile buluştu.

Sanat, teknoloji ve yaratıcılık bazlı paneller, sanatçı konuşmaları, görsel-işitsel performanslar, sunumlar, demolar ve workshop’lar ile teknolojinin kullanımı ve bilgi paylaşımı üzerine bir platform oluşturan Sonar +D dünyanın farklı yerlerinden gelen katılımcıları buluşturdu.
Sonar +D kapsamında Türkiye’de ilk kez sahne alan görsel-işitsel performanslar arasında; Ali Demirel – The Pier soundtrack by Biosphere , Ryoji Ikeda – Supercodex , Nonotak- Shiro , Francesco Tosini – Rame , Atay İlgün – Asphodel , Modular Ambient Live Set by Cem + RG visuals by Nohlab/ Nos Visual Engine gibi işler yer alıyor.

AUDINT

Digilogue ve Sonar +D kapsamında gerçekleşen Audint sergisi Zorlu PSM içerisinde yer alan Digi.logue Space’in de açılışını yaparken sanat, müzik ve teknoloji ekseninde alışılmışın dışında bir deneyim sağlayan Audint sergi, müzikseverler için bir ilki de işaret etmekteydi. Varoluşsal kavramları nasıl algıladığımızı ölçmek amacıyla disinlinler arası araştırmalar yapan Audint grubunun, araştırmalarından elde ettiği sonuçlar; ses kayıtları, bilgisayar yazılımları, sanat enstalasyonları, performanslar, kitaplar ve filmler eşliğinde, ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatacak şekilde, Zorlu PSM’de iki ay süreyle yer aldı.

EVERYTHING

Digi.logue ikinci sergisi Everything’de Dünyaca ünlü animasyon film yapımcısı ve oyun yazılımcısı David Oreilly’nin Everything isimli video oyununu, yeni medya eserlerinde oyunsallaştırılmış anlatım ve yazılımsal perspektifleri konu alan bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda, Oscar short list’ine giren ilk bilgisayar oyunu olan Everything, sergisi boyunca oyunun Alan Watts’tan etkilenen felsefesinin anlatıldığı çeşitli paralel etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Bug Lab eğitmenlerinin oyun, tasarım ve sanat ilişkileri konuşması, Metin Hara’nın Everything eserinin varoluş felsefesini inceleyen atölyesi, ArtBizTech’ten Emrah Yayıcı’nın anlatımıyla gerçekleşen konuşmada Everything oyunun felsefesinin sanat ve tasarım alanlarında ne gibi çözümler sunabileceği üzerine farklı disiplinlerden isimlerin görüşleri paylaşıldı. Deneylerinde bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği üzerine araştırmalar yapan performans sanatçısı Ayça Ceylan, 8 kişilik bir gruba, 3 gün boyunca beden dili üzerine atölyeler vererek, bedensel sınırlarımız, zihin ve mekan algısı üzerine yeni bakışlar kazanmak üzere deneyimlerini paylaştı.

FUTURE TELLERS SUMMIT

Digi.logue Summit 2017; insan bedeni, yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi pek çok konu üzerine çalışan alanının öncü isimlerini bir araya getirdi. Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği, Türkiye’nin yaratıcı endüstriler ve teknolojiyi odağına alan ilk interaktif platformu Digi.logue, 2. kez gerçekleştirdiği “Digi.logue Summit” ile yüzünü geleceğe dönen, gelecek nesillere ilham vermeyi ve tekno-felsefi konular etrafında yerel bir kültür oluşturmayı hedefleyerek Zorlu PSM’de yerini almıştı.

Yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi birçok konunun ele alındığı bir günlük zirvenin açılış konuşmaları; Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Digi.logue Platformu Artistik Direktörü Lalin Akalan ve Bilgi Üniversitesi Next Academy Başkanı Levent Erden tarafından yapıldı. Geleceği duymak isteyenlere ilham veren zirve; farklı disiplinlerden alanın öncü isimlerinin yer aldığı konuşma, panel, performans ve film gösterimleri ile farklı bakış açılarını sunarken, ayrıca katılımcılar, Digi.logue Summit 2017 konuşmacıları ile daha samimi bir ortamda tanışma ve konuşma fırsatı da yakaladı.

FUTURE TELLERS SERGİ

Digi.logue Summit 2017’nin paralel etkinliği olarak teknoloji odaklı düşünen 13 sanatçının gelecek öngörüleri üzerine kurgulanan aynı başlıklı sergi de Digi.logue Space’te eş zamanlı olarak yerini alırken sanatseverleri iki ay süren zihinsel bir gelecek öngörüsü deneyimine davet etti.

ALTCITY

British Council tarafından dünyanın farklı kentlerinde gerçekleştirilen dijital sanat projesi AltCity, Digi.logue’un yaratıcı işbirliğiyle İstanbul’daki yerini aldı. British Council ve Digi.logue, Sanat grubu Squidsoup liderliğinde farklı disiplinlerden 12 sanatçıyı bir AltCity Istanbul 2 haftalık, residency programı kapsamında İstanbul’un kaotik şehir yapısını teknolojik destekli işler üzerinden anlatan bir çalışma yürüttü. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan “Across The Line” başlıklı sergi; karma medya, enstalasyon, kod, ışık, heykel ve mekanik uygulamalar üzerinden yeni bir denge ve uyum anlayışını artıran kolektif bir çalışma ortaya koyuyor.

Digilogue