DÖKK: Fuse

Dökk, İtalyan ses mühendisleri, sanatçılar, müzisyenler ve teknisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yeni dijital teknolojilerin yarattığı duygusal etkiyi keşfetme arzusundan ortaya çıktı.

“Görselleri ile merak uyandıran tiyatrolara ilgi duyanlar için güçlü bir konsept.”
– German Design Award

Lokasyon

Zorlu PSM

Tarih

16 Ekim 2019

Yeni medya sanatının son dönemdeki en dikkat çekici ve çığır açıcı interaktif dans performansı Dökk, Digilogue  desteği ile 16 Ekim 2019 günü Türkiye’de ilk kez Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde.

İtalyan teknoloji ve sanat stüdyosu fuse*’un yapımı performans, Amerika’dan Güney Kore’ye kadar sahne aldığı her yerde seyircisini büyüledi ve 2019 yılında Almanya’da gerçekleşen Dijital Tasarim Ödülü “German Design Awards” ı kazandı. Dökk, üç boyutlu bir evrende, gerçek zamanlı veriler ile ortaya çıkan bir dans performansı.

İzlandaca “karanlık” anlamına gelen Dökk, özel bir yazılımla tasarlanmış gerçek zamanlı verilerin kullandığı bir dans performansı. İtalya’nın en yenilikçi bilim ve sanat stüdyosu fuse*’un üç yıllık çalışmasının ürünü olan görsel-işitsel performans, canlı bir medya operası olarak da anılıyor. Hem koreograf hem de dansçı Elena Annovi’nin  performansı; kalp atışı ve sosyal ağlarda paylaşılan içeriklerin duygusal analizini bir araya getiriyor. Bu çarpıcı ve gerçek zamanlı olarak işlenen bilişim ise 3D projeksiyonla aynı anda görselleşiyor. Birer atom parçası ya da elektronik manyetikleri andıran şekillerle şeffaf perdeye yansıyor. Görsel ve işitsel interaktif performans Dökk’ün eşsiz hale gelmesini sağlayan ise verilerin sürekli değişiyor olması. Yaşamın öngörülemezliğinden  ilhamla yola çıkan Dökk, aramızdaki görünmez bağlantı, ışık ve sesi birleştirerek aydınlık hale getiriyor.

Sanat ve bilim arasındaki buluşma alanında faaliyet gösteren fuse*’un ana konusu duygular.

Yaşamın öngörülemezliğinden  ilhamla yola çıkan Dökk, aramızdaki görünmez bağlantı, ışık ve sesi birleştirerek aydınlık hale getiriyor. fuse* ekibi “Dökk, çok sayıda gizli mesaj ve metafor içerir, ancak tasarım aşamasında bizi en çok yönlendiren şey karşılıklı bağımlılık oldu. Sahnedeki her şey birbirine bağımlı. Bu sayede duygusal analiz algoritması çıkarıyoruz.” diyor. Dansçı Elena Annovi’nin performansı ile güçlenen bu sürrealist çalışma, aydınlıkla karanlık arasındaki dengede ortaya çıkıyor ve bilinçaltına bir yolculuk yapmayı sağlıyor. Annovi, performans sırasında havada dans ediyormuş hissini veriyor. Sahne ise mekan ve zaman algısını kaybetmenin mümkün olduğu bir alan haline geliyor.

Işık, mekan, ses ve hareket arasında yeni bir etkileşim kurarak gerçek zamanlı bir dans performansı olarak seyircisinin karşısına çıktı. Dökk, Digilogue desteği ile ilk Türkiye prömiyerini 16 Ekim 2019 günü Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde yapacak. Dökk için sen de yerini al, biletler biletix‘te!

DÖKK: Fuse

İlgili Diğer İçerikler

Veri Performanslarında Hikaye Anlatımı

Fuse* topluluğunun geride bıraktığı on sene içerisindeki canlı performanslarının ve yeni medya enstelasyonlarının birikimi sonucunda oratya çıkan ve “canlı medya operası” olarak nitelendirilen Dökk; beden hareketlerini, duyguları, gerçek veri setlerini ve fizik simülasyonlarını görselleştiriyor. Daha Fazlası

Responsive image
Digilogue