Base 2020

BASE sergileri; mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde gençlere destek olmayı, kariyerlerine bir ivme ve yön kazandırmayı amaçlayan ve aynı zamanda koleksiyonerler, sanatseverler ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonunu taşıyor.

Location

Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi

Date

20 – 25 Kasım

Digilogue’un dijital sanat partnerliğini üstlendiği yeni nesil sanatçı platformu BASE, bu yıl da ülkenin dört bir yanından yeni mezun genç sanatçı adaylarının yapıtlarını İstanbul’da aynı çatı altında bir araya getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda 320 yeni mezun sanatçı adayını ve yapıtlarını 50.000’den fazla sanatseverle buluşturan BASE’in dördüncü edisyonunda 20 şehirde 32 üniversiteden 102 yeni mezun sanatçı adayının 117 yapıtını aynı çatı altında buluşuyor.

Güzel Sanatlar Fakülteleri 2020 mezunlarının başvurularına açık olan BASE; animasyon, baskı, cam, fotoğraf, geleneksel Türk sanatları, görsel iletişim tasarımı, grafik tasarım, heykel, resim, seramik, video, resim-iş öğretmenliği, tekstil tasarımı (moda/takı tasarımı hariç) bölümleri lisans ve lisans üstü mezunlarının işlerini sergileyecek. BASE’in bu yılki seçici kurulunda Ayşe Erkmen, Ayşe Umur, Azade Köker, Derya Yücel, Eda Berkmen, Gökşen Buğra, Lalin Akalan, Leyle Gediz, Meriç Hızal, Moiz Zilberman, Nancy Atakan, Osman Erden, Onur Gökalp, Öner Kocabeyoğlu, Saruhan Doğan, Vahap Avşar ve Yusuf Sevinçli yer alıyor. Serginin kürasyonunu ise önceki yıllarda olduğu gibi Derya Yücel üstleniyor.

BASE sergileri; mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde gençlere destek olmayı, kariyerlerine bir ivme ve yön kazandırmayı amaçlayan ve aynı zamanda koleksiyonerler, sanatseverler ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonunu taşıyor.

BASE 2020 kapsamında Elif Türkay’ın “Ötekenin Deneyimi” başlıklı eseri ve Tolga Akbaş’ın “Sil Baştan” başlıklı eseri teknolojiyi kullanma yöntemleri ve yarattıkları dijital deneyim yaklaşımı sebebiyle Digilogue’un seçtiği özel eserler kategorisinde sergilenecek.

Sergi ile eş zamanlı düzenlenen BASE Talks serisi bu sene ilk kez, Zoom üzerinden gerçekleştirilecek. Digilogue’un katkılarıyla gerçekleşen konşuma serisinde yeni normalde sanat yayınları, sanat üretimine alan açmak, mekanla düşünmek, mesafeden bakmak gibi sanatın gelişimini etkileyen güncel konuları sanat dünyasının kanaat önderleri ile ele alacak.

BASE Talks hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt için www.base.ist adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Eserler

Digilogue’un Seçtiği Özel Eserler

Responsive image

ELİF TÜRKAY, İstanbul, 1997

Anadolu Üniversitesi, Baskı Sanatları

“Ötekinin Deneyimi”, 2019 Video Art, Duralit (mdf) Üzerine Serigrafi Baskı ve Akrilik Boya, 100x140 cm Eser, süreçten ve deneyimlerden yoksunluğun sebep olduğu ötekileştirmeye meyilli bakış açısını eleştirmektedir. 438 kareden oluşan video ve videonun projeksiyon ile yansıtıldığı zemin ile beraber algılanan eser, metaforik olarak sonuç ve süreç kavramlarını ifade ediyor. Ayrıca video art, bir üretim sürecine odaklanarak, karakterler ile bağlantı kurulabilecek ve sorgulanabilecek bir anlatım oluşturmaktadır.

TOLGA AKBAŞ, İstanbul, 1977

Mimar Sinan Üniversitesi, Fotoğraf Bölümü

“Sil Baştan”  Video, 4’00”

Gördüğümüz görsel, Türkiye’de hızla devam eden “Kentsel Dönüşüm” sürecinin küçük kısmını (1.5 yıl) gözler önüne serer. Görselin ilerleme süreci boyunca neredeyse bir mahalle yok olur. Aslında yok olan, sadece beton binalar değildir. Yok oluşla birlikte salıncak kurulan ağaçlar, top oynanan bahçeler, sohbet edilen kapı önleri, komşuluk ilişkileri kısaca bellek yok olmaktadır. Video, bu açıdan “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” filmine benzer bir pişmanlık içerir. Kendi irademizle, uzun yıllardır biriktirdiğimiz anıları ve yaşanmışlıkları terk ettiğimizi işaret eder. Artık geri dönüş ya çok zordur ya da imkansız. Belleğimizi canlı tutan etmenlerden mekan algısının yok oluşuyla, ona bağlı olan yaşanmışlıklar da yok olmaya başlar.

 

Responsive image

Videos

Digilogue