Everything, David OReilly

Digilogue, ikinci sergisi “Everything”de dünyaca ünlü animasyon film yapımcısı ve oyun yazılımcısı David OReilly’i ağırlıyor. OReilly’nin son çıkan video oyunu Everything’i odağına alan sergide, ayrıca sanatçının ödüllü filmlerinden bir seçki de izlenebiliyor.

İçinde oyun oynanabilen bir sergi deneyimi sunan Everything, 3 Temmuz’a kadar Zorlu PSM’de yer alan Digi.logue Space’te ziyarete açık olacak.

Location

Zorlu PSM

Date

10 May 2018

David OReilly, oyuncuların birçok olası varoluşu keşfedebileceği interaktif bir dünyaya, istediğiniz her şey olabileceğiniz bir oyuna imza atıyor! Tek amacınızsa var olmak. İster bitkideki küçük bir mikrop ya da bir ada ister çölde bir deve ya da devasa bir galaksi olun; Everything oyun anlayışını dijital bir psikodramaya dönüştürmeyi amaçlıyor.

“Hayattaki her unsurun karmaşık bir ritimler örgüsü oluşturduğunu düşünün. Her şey dans ediyor; insanlar, çiçekler, arılar, zürafalar… Hayatın anlamı bu; caz. Bu büyük ve cazla dolu bir dünya. Ve amacıysa caz tınısının daha ne kadar yükselebileceğini, bu ritim oyununun ne kadar ilginç noktalara ulaşabileceğini görmek.” Alan Watts

Doğu felsefesini Batılı kesimler için yorumlamasıyla tanınan efsanevi İngiliz filozof Alan Watts’un ses kayıtları oyunun anlatıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Alan Watts’un tanıdık sesi ilham veren Erased Tapes Records şirketinden Ben Lukas Boysen ve Sebastian Plano’nun bestelediği dört saatlik ses manzarasıyla bir araya gelince hem oyunun atmosferini artırıp hem de yükselen ambiyans oyunları trendine ve ambiyans ses manzaralarıyla olan ilişkisine ağırlık ekliyor. Rol yapma oyunları bir yandan doğadaki bağlantısallığa dair içgörü kazanma anlamında kuvvetli bir araç görevi görürken; diğer yandan da daha önce sorulmamış ve oyun oynamayı rehber eşliğinde meditasyon deneyimine dönüştüren sorular soruyor. Oyunları bir sanat mecrası olarak kullanan OReilly “oyun oynamanın” gri alanları sürekli yoklarken rekabet, başarı ve ödül temelli popüler oyun fonksiyonlarının kalbini alt üst ediyor.

Sergiyi ziyaret edenler PlayStation kurulumunda bu deneyimi ilk elden edinebilir. Oyunun yanı sıra David OReilly’nin filmlerinden bir seçki de gösterilecek.

Sanatçı ve film yapımcısı OReilly oyunun düşünce sisteminin Schopenhauer gibi uluslararası filozoflar, Marcus Aurelius ve Seneca gibi İtalyan stoacılar ve Amerikalı şair Emerson gibi isimlerle dokunduğunu söylüyor. Simülasyonun çeşitli bölümlerinde ortaya çıkan bu düşünce balonları ve metinler “tüm bunların anlamı nedir” gibi sorular sorarak oyuncuyu kişisel gözleme ve farkındalığa yönlendiriyor. OReilly hayatı bir oyun olarak tanımlamakla kalmayıp oyun sırasında farkındalık arayışında da bulunuyor.

David OReilly Retrospektifindeki filmler: RGB XYZ, Octocat Adventures, PLEASE SAY SOMETHING, Black Lake, THE EXTERNAL WORLD, +62814256, HER Video Game Sequences, Adult Swim: CHILDHOOD + BOMB, HEAVEN’S COUNTRYLAND, The Horse raised by Spheres, NDA, Mountain Trailer, Everything – Oyun İçi Görüntü.

Sergi, 11 Mayıs – 3 Temmuz tarihleri arasında Zorlu PSM’de yer alan Digi.logue Space’te gösterimde olacak.

Digilogue