Ekim ayında gerçekleşen Digilogue Summit ’22 zirvesi kapsamında gerçekleşen ‘Yeşil Bir Ayakizi Küratörlüğü’ panelinde imeceLAB yöneticisi Zeynep Çelik, sanatçı Meltem Şahin, sanatçı, tasarımcı ve eğitmen Bager Akbay ve sanatçı Elmas Deniz bir araya gelerek sürdürülebilirliği sanat merceğinden ele alarak üretirken daha sürdürülebilir bir yaklaşım yakalamanın yollarını ve sürdürülebilir sanat konseptini tartıştı.

LOCATION

Zorlu PSM (Sky Lounge)

DATE

21 Ekim 2022

Tags

Varolduğu günden beri yaratan ve yarattıklarıyla kendini geliştiren insanoğlu, ne yazık ki doğa ile olan dengesini her geçen gün bozmaya, varolanı yıkmaya devam ediyor. Özünde sürdürülebilirliğe bağlı olan insan ise bu kavramdan uzaklaşmaya devam ediyor. İnsanların etkilediği her alan gibi sanat da konu sürdürülebilirlik olduğunda beraberinde soru işaretlerini getiriyor. 

Ele alınan konu sürdürülebilirlik olduğunda öne çıkan konu başlıklarından biri ise ‘iklim krizi’. Marmaris’te yaşanan ve geçtiğimiz yıl ülkemizde gerçekleşen orman yangınlarının yıkıcı sonuçlarını oldukça yakından tecrübe eden sanatçı Meltem Şahin, panelde bölgedeki halkın büyük bir çoğunluğuna geçim kaynağı olan arıcılığın gördüğü zararı telafi etmek için gerçekleştirdiği ‘Bee-Koop’ projesinden bahsetti. 30’a yakın sanatçıyla birlikte 330 NFT işini satışa açtığı proje NatGeo ve Le Petit Marche’den destek almış ve 20 ülkede, 8 ayrı dilde tanıtılmış. Büyük umutla başladığı bu projede beklenen satış ivmesini yakalayamasa da, arı yemlerinin bir kısmını karşılamak için yeterli satış yapan Şahin’in asıl amacı daha uzun vadeli; sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak.

Sanat, toplum, teknoloji ve kültürel hafıza alanlarında araştırmalar ve eğitimler gerçekleştiren Bager Akbay ise panelde insanın doğaya katkı sağlayabileceği yolları ve insanın doğa üstündeki yıkıcı etkilerini tartıştı: “Șartlar doğal değil. Biz bunun için dünyayı değiștirdik. Bilim alanları kurduk, disiplinleri kurduk, insanları bunları ikna ettik. Üniversiteleri tasarladık. Rönesans insanları yarattık. Șimdi ise neyi sürdürmek istiyoruz niye sürdürmek istemiyoruz?”. Sürdürülebilirliğin temelinde bireysel perspektifi tutmak olduğuna inan Akbay, kavramın bir olgunlaşma dönemine girebilmesi için bilimsel okur yazarlık ve sosyoloji ile desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Zeynep Çelik paneldeki konuşmasında içinde olduğumuz ‘düzenli kriz teorisi ve panik dönemi’ne dikkat çekti. Dünya ile kurduğumuz ilișkinin aslında bir ekonomik modelden öğrendiğimiz bir ilișki olduğunu belirten Elmas Deniz ise doğayla ilişkimizi yeniden icat edebilmek üzerine noktalara değindi ve “Doğayla olan ilișkimizi yeniden tahayyül edebilir miyiz?” sorusunu tartıştı. 

PANELİSTLER

Zeynep Çelik

İMECE Yöneticisi

Zeynep Çelik 2017 yılında Stanford Üniveristesi’nin “University Innovation Fellows” programının Türkiye’den seçilen ilk fellowlardan biri olarak sosyal etki odaklı tasarım alanında eğitim almıştır. 2016 yılında sosyal inovasyona ve sosyal girişimciliğe duyduğu özel ilgi ile Zorlu Holding, Atölye ve S360’ın kurucu ortağı olduğu imece’nin kurucu ekibinde görev almış ve şu anda da yönetici olarak devam etmektedir.

Responsive image
Responsive image

Meltem Şahin

Sanatçı

Türkiye’de yetişmiş bir sanatçı olan Meltem Şahin, idealize edilmiş Batı’yı incelerken, küçüklüğünden beri Doğu kültürüne eğilimli. Eserleri ile gerçek hayatın süregelmiş suretlerini tam anlamıyla taklit etmeyen, kişileri kendi oluşumlarından yabancılaştıran ve eğlendiren bir dil oluşturmaya çalışıyor. 3D yazıcılar ve lazer-kesicileri kullanarak, optik illüzyon yaratan elektronik ve mekanik oyuncaklar üretiyor.

Elmas Deniz

Sanatçı

Eserlerini ekonomi ve doğanın kesişimlerine ve iç içe geçtikleri noktalar üzerine inşa eden Deniz Elmas, insan-doğa ilişkisine ve günümüz ekolojik kaygılarına odaklanır. Eşitsizlik ve tüketici kültürü üzerine farklı bakış açıları geliştirerek, yaygın değer yargılarının hatalarına da eleştirel yaklaşır. Şu an SAHA stüdyo bünyesinde çalışan sanatçı İzmir’deki K2 Çağdaş Sanat Merkezi’nin kurucularındandır.

Responsive image
Responsive image

Bager Akbay

Sanatçı ve Tasarımcı

Tasarımcı, sanatçı ve eğitmen olan Bager Akbay’ın eserleri, Ars Electronica, Todays Art, Transmediale gibi festivallerde sergilendi. Aynı zamanda İskele47’nin ortak kurucusu ve Istanbul Maker Fuarı'nın ortak-küratörüdür. Çeşitli üniversitelerde “Günümüz Sanat Tarihi” ve “Kuklacılık İçin Yazılım” dersleri vermekte ve FLU TV’de “Sanat Sohbetleri” programını yürütmektedir.

Digilogue Summit için tüm gelişmeleri Digilogue ve Zorlu PSM Instagram sayfalarından takip edebilirsiniz.

Zorlu Holding’in DNA’sında yer alan inovasyon, teknoloji ve tasarım kavramları ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin dijital sanata olan yenilikçi yaklașımını somutlaștıran Digilogue platformu; “dijital dönüșüm” ekseninde etkileșim, keșif ve farkındalık yaratmak üzere her sene düzenlediği Digilogue Summit’i; Zorlu PSM çatısı altında beșinci kez gerçekleștiridi.

Digilogue